Darmkanker
Darmkanker is een verzamelnaam voor kankers van de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm, al bedoelen we er meestal dikkedarmkanker mee. Het is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. In België tellen we jaarlijks zo’n 5.000 gevallen van (dikke)darmkanker, vooral bij vijftigplussers.
Dikkedarmkanker, dunnedarmkanker en kanker aan de endeldarm
Wanneer we over darmkanker spreken, gaat het meestal over dikkedarmkanker of colorectale kanker. Dat wil zeggen dat er zich een kwaadaardig gezwel in de dikke darm (karteldarm + endeldarm) bevindt. Dunnedarmkanker is heel wat zeldzamer. Hierbij bevindt het gezwel zich in de dunne darm (twaalfvingerige darm + nuchtere darm + kronkeldarm).
Oorzaken en risico’s
Bij de meeste patiënten kan darmkanker niet teruggebracht worden naar een eenduidige oorzaak. Onderstaande factoren zorgen voor een verhoogd risico. Neem contact op met uw arts om uw persoonlijk risico in kaart te brengen.
- Familiale belasting van wie darmkanker in de familie heeft. Bij zo’n 5 tot 10% van alle patiënten speelt familiale aanleg een doorslaggevende rol.
- Erfelijkheid: in 5% van de gevallen is een genetische afwijking verantwoordelijk voor de kanker.
- Leeftijd: darmkanker komt vaker voor na 50 jaar.
- De aanwezigheid van goedaardige poliepen op het darmslijmvlies.
- Voorgeschiedenis: wie al eerder darmkanker had, heeft een verhoogde kans om te hervallen.
- Chronische darmontstekingen, zoals een actieve ziekte van Crohn.
- Levensstijl: zowel voeding (een dieet van weinig groenten, fruit en vezels en veel verzadigd vet, alcohol en rood of bewerkt vlees), overgewicht, roken als te weinig lichaamsbeweging spelen een rol in het ontstaan van darmkanker.
Klachten en symptomen bij darmkanker
Bij darmkanker kunt u last hebben van heel wat klachten en symptomen, die echter niet enkel bij deze ziekte voorkomen.
- Bloedverlies via de anus
- Verandering in het tempo van de stoelgang
- Vermoeidheid
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Aanhoudende buikpijn
Geen enkele van deze klachten betekent dat u automatisch darmkanker heeft, maar als u ze herkent, is wel aangewezen om langs te gaan bij uw arts!
Diagnose
Hoe vroeger darmkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing. Een vroegtijdige diagnose is dus cruciaal. Zodra een test aantoont dat er kanker aanwezig is, is het zaak om meer over de kanker te weten te komen en vast te stellen tot waar deze is uitgezaaid. Dat noemen we staging. Uw arts gebruikt deze informatie om de beste behandeling te bepalen. Er worden daarom vaak extra testen uitgevoerd.
Behandeling darmkanker
De uiteindelijke behandeling van darmkanker verschilt van patiënt tot patiënt en hangt af van verschillende factoren. Uw arts bepaalt welke behandeling voor u aangewezen is.
Hoe groot is de kanker?
Bij kleine tumoren kan uw chirurg de kanker meestal lokaal verwijderen (lokale resectie, transanale endoscopische microchirurgie). Meestal wordt ook een deel kankervrij weefsel verwijderd, zodat er zeker geen kankercellen achterblijven.
Is de kanker groter, dan wordt een deel van de darm of het rectum verwijderd (colectomie of mesorectale excisie). Een grotedarmkanker kan uw darmen volledig blokkeren (darmobstructie).
Waar in de buik bevindt de darmkanker zich en over welk type gaat het?
De precieze locatie van de kanker bepaalt welk soort operatie voor u aangewezen is:
- Open chirurgie versus laparoscopie
- Anterior resectie, colo-anale anastomose
- Abdominale resectie
Hoe ver is de kanker uitgezaaid?
Jammer genoeg kan darmkanker zich over uw hele lichaam verspreiden. Vooral de lever en longen zijn gevoelig. Afhankelijk van de hoeveelheid uitzaaiingen worden deze operatief verwijderd, behandeld met chemotherapie of ondergaat u gespecialiseerde chirurgie.